![](https://www.hvacschool.ir/wp-content/uploads/2020/03/HVACschool.ir-Load-Calculation-02.jpg)
تلفات گرمایی ناشی از نفوذ و تهویه هوا
![](https://www.hvacschool.ir/wp-content/uploads/2020/03/HVACschool.ir-Infiltration-and-Exfiltration.jpg)
- تهویه هوای داخل فضا (Ventilation) عبارتست از تعویض هوای فضای داخلی ساختمان به کمک عوامل طبیعی و اجباری، که با هدف کاهش بو، افزايش کیفیت هوا، خروج گازهای آلوده، تأمین اکسیژن و … انجام می شود.
- نفوذ هوا به داخل فضا (Infiltration) عبارتست از ورود هوای خارج به داخل فضا از طریق درزها و شکاف ها و سایز منافذ ساختمان. نفوذ هوا امری ناخواسته و خودبخودی است و به عوامل زیادی از جمله میزان درزبندی و هوابندی اجزای ساختمان، فشار هوای داخل، ارتفاع ساختمان، سرعت وزش باد، جهت جغرافيايي جدار و … بستگی دارد.
- خروج هوا از داخل فضا (Exfiltration) عبارتست از خروج هوای تهویه شده داخل فضا به بیرون. تمام موارد دخیل به مقدار نفوذ هوا در خروج هوا نیز موثر هستند.
![](https://www.hvacschool.ir/wp-content/uploads/2020/03/HVACschool.ir-Infiltration-and-Exfiltration-02.jpg)
با توجه به تعاریف این سه عامل نقش به سزایی در هزینه های انرژی در یک ساختمان دارند. خروج هوای گرم و ورود هوای سرد از روش های مهم دفع گرما و بالا رفتن بار حرارتی یک فضا است.
- سرعت باد: سرعت باد موجب ایجاد فشار مثبت در جدارهای مشرف به باد و همچنین فشار منفی در سمت داخل ساختمان یا جهت مقابل آن می شود. این عامل سبب نفوذ هوای خارج از درزها و پنجره ها به داخل ساختمان و فضاها می شود. در زمستان نفوذ هوا از پایین ساختمان و رانش هوا از بالای ساختمان خواهد بود.
مقدار هوای نفوذ کرده به داخل ساختمان به هوامل زیر بستگی دارد:
- به میزان بسته بودن درها و پنجره ها (درزبندی در و پنجره ها)
- ارتفاع ساختمان
- کیفیت نمای خارجی ساختمان
- جهت وزش و سرعت وزش باد
- مقدار هوایی که برای تهویه در نظر گرفته شده
برای محاسبه حجم هوای ورودی به داخل ساختمان دو روش وجود دارد، روش درزی و روش حجمی، که در محاسبه مقدار هوای نفوذی برای اتاق ها به روش حجمی از فرمول زیر استفاده می شود:
![](https://www.hvacschool.ir/wp-content/uploads/2020/03/HVACschool.ir-Infiltration-Rate-01.jpg)
![](https://www.hvacschool.ir/wp-content/uploads/2020/03/HVACschool.ir-Infiltration-Rate-02.jpg)
توجه داشته باشید با استفاده از روش حجمی مقدار V یا نرخ تعویض هوا برای محاسبه می شود. اما در فضاهایی از قبیل آشپزخانه، کارگاه، رستوران و … که از هواکش استفاده می شود، میزان هوای تازه نفوذی برابر با دبی یا ظرفیت فن هواکش خواهد بود.
![](https://www.hvacschool.ir/wp-content/uploads/2020/03/HVACschool.ir-Heat-loss-through-Infiltration.jpg)
ترجمه و گردآوری: محمدرضا خانی بختیاری
منبع: کتاب دانش فنی هنرستان رشته تاسیسات ساختمان، پایه دوازدهم